Projekti

Osim provedbe natječaja iz Lokalne razvojne strategije, LAG PRIZAG provodi i sudjeluje u drugim projektima. 

 

 Projekt EFYRA 

‘Europska budućnost mladih na ruralnim područjima’ (Europe Future of Young in Rural Area – EFYRA) je projekt sufinanciran sredstvima Europske Unije iz programa Europa za građane, mjera Umrežavanje gradova. U projekt je uključeno 9 partnera iz 7 zemalja, a vodeći partner (koordinator) projekta je LAG PRIZAG.

Europska ruralna područja imaju jedan zajednički problem – depopulaciju mladih. Svrha projekta je identificirati uzroke migracije mladih u svakom partnerskom području kroz zajedničku raspravu partnera u projektu te identificirati prijedloge za sprječavanje migracija kroz aktivne radionice. Aktivnosti će biti raspoređene na 5 događaja koji će biti organizirani na području 4 zemalja partnera.

 

Projekt SMUG EU

Projekt ‘Male općine protiv euroskepticizma’ (Small MUnicipalities aGainst EUroscepticism) sufinanciran je od strane EU iz programa Europa za građane, mjera Umrežavanje gradova. Vodeći partner (koordinator) projekta je LAG PRIZAG. U projekt je uključeno 15 partnera iz 9 zemalja s jednim ciljem: ispitati i raspravljati o euroskepticizmu na ruralnom području. Projekt otvara raspravu o Europi, stajalište građana i što bi htjeli promijeniti u budućnosti u vezi s povećanjem kvalitete života u lokalnoj zajednici. Projekt uključuje 6 događaja sa 4 javne rasprave na kojima građani mogu aktivno iznijeti svoje dvojbe o Europskoj Uniji i njenoj budućnosti.

 

“Ujedinjeni u različitosti”

LAG PRIZAG kontinuirano radi na partnerstvima i projektima transnacionalne suradnje.  Tako je sudjelovao ako partner u projektu ‘Ujedinjeni u različitosti’. Cilj projekta je okupljanje i promicanje multikulturnog zajedništva u duhu Europske unije. Kroz trodnevno događanje u Sloveniji, od 25.-27.10., LAG PRIZAG je prezentirao svoj kraj (kulturu i ples, tradicionalnu hranu i piće, stare zanate, umjetnost i običaje). Kroz projekt se EU nastoji približiti građanima – pogotovo mladima. Stoga je  s ciljem zbližavanja mladih i EU institucija proveden natječaj za mlade “I moj dom je dio Europe” da izraze svoju kreativnost kroz fotografije, video i umjetničke radove.

 

Prigorsko – zagorski sejem

LAG PRIZAG već dugi niz godina za redom organizira Prigorsko – Zagorski sejem. Cilj projekta je na jednom mjestu prezentirati bogatstvo kulturne, povijesne, turističke, gospodarske i gastronomske ponude cijelog područja LAG-a. U okviru svakog Sejma održi se po jedno tematsko predavanje iz tema ruralnog razvoja područja LAG-a PRIZAG.

 

Projekt LAG EXCHANGE

Općina Breznički Hum i LAG PRIZAG te Općina Šmartno pri Litiji i LAS „Srce Slovenije“, zajednički su proveli projekt LAGex, financiran od strane EU iz programa Europa za građane, mjera 1.1. Susreti građana.
Projekt je uspješno proveden u Brezničkom Humu od 9. do 11. studenog 2012. godine.
Cilj susreta bila je razmjena iskustva Lokalnih akcijskih grupa: LAS-a „Srce Slovenije“ i LAG-a PRIZAG. Susreti lokalnih akcijskih grupa pridonose većoj ujednačenosti europskog prostora. Međudržavna suradnja sličnih organizacija omogućuje protok informacija i primjera dobre prakse, a ujedno služi kao podloga za daljnju suradnju.