Održan 4. Hrvatski ruralni parlament

Od 25. do 27. studenog 2021. u Šibeniku, u hotelu Amadria park, održao se 4. Hrvatski ruralni parlament na temu održivog razvoja ruralnih područja Hrvatske.  Za organizaciju 4.HRP-a zaslužni su Hrvatska mreža za ruralni razvoj, Ministarstvo poljoprivrede, Mediteranski sajam, suorganizator LEADER mreža Hrvatske, te pokrovitelj Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora.

Parlament je bio organiziran na razini od 150 osoba iz cijele Hrvatske – predstavnika LAG-ova i udruga koje se bave ruralnim razvojem, stručnih i znanstvenih organizacije, predstavnika ministarstava i državnih upravnih tijela, jedinica lokalne samouprave, lokalnih i regionalnih razvojnih agencija, poduzetnika, poljoprivrednih proizvođača, obrtnika i drugih dionika ruralnog prostora.

Višednevni program omogućio je aktivno sudjelovanje svih prisutnih putem Ruralnog caféa, odnosno rasprava sudionika u pet manjih skupina, zatim Panel rasprave s temom “Dugoročna vizija za ruralna područja Europske unije i Republike Hrvatske Ruralni pakt i Europski akcijski plan za ruralna područja”, ali i na terenskim radionicama. Tako se raspravljalo o Ulozi regionalnih koordinatora i lokalnih akcijskih grupa u integriranom teritorijalnom razvoju RH (2021-2027), nastavilo se raspravljati o temi prošlog Hrvatskog ruralnog parlamenta te se produbilo znanje o Pametnim selima – alatu inovativnog pristupa jačanju otpornosti ruralnih zajednica, a također je bilo rasprave o Zelenoj i digitalnoj tranziciji Hrvatske poljoprivrede 2030.

U sklopu Hrvatskog ruralnog parlamenta održan je i 19. mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva te Tematska sjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora.

Na stranici ruralniparlament.com možete redovito pratiti novosti o Ruralnom parlamentu, pa tako i pronaći dokumente, fotografije i zaključke tematskih radionica.

O autoru