Konferencija Izazovi ruralnog turizma

U sklopu projekta suradnje Skrivena blaga ruralnog turizma u ponedjeljak 12.12.2022. održala se  konferencija Izazovi ruralnog turizma ‘Kratki lanci opskrbe u funkciji ruralnog turizma’ u uredu LAG-a. 

Konferenciju je održala stručnjakinja iz Instituta za turizma iz Zagreba, ph.D. Matina Gjurašić. Institut za turizam jedini je znanstveni i javni institut u Republici Hrvatskoj specijaliziran za istraživanje i savjetovanje u turizmu, a svoje iskustvo temelji na znanstvenom radu, kontinuiranom istraživanju i stalnom usavršavanju multidisciplinarnog radnog tima.

U uvodnom dijelu predavanja sudionici su se ukratko upoznali s pojmom ruralnog turizma i trendovima, posebice nakon pandemije. Nakon toga predavačica je predstavila kratke opskrbne lance te njihove prednosti i nedostatke uz mnoštvo primjera distribucije KLO iz EU zemalja te iz Hrvatske. U raspravu o temi uključili su se brojni sudionici, posebice predstavnici OPG-ova kako bi podijelili svoja iskustva. Osim toga bila je riječ i o putevima hrane u vrijeme krize – tržište i distribucija, općenito o hrvatskoj poljoprivredi (izazovima i prilikama) te EU politici i okvirima za sigurnu opskrbu hranom. 

Konferencija se provodila u okviru međuteritorijalnog projekta suradnje „Skrivena blaga ruralnog turizma“
kojeg LAG „Prigorje-Zagorje“ provodi u partnerstvu sa još pet LAG-ova sjeverozapadne Hrvatske,
sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

 

O autoru