EFYRA projekt uspješno završen!

Projekt Europska budućnost mladih na ruralnim područjima uspješno je završen!

Započeo je u listopadu 2020. godine i provodio se na području 7 zemalja s 10 projektnih partnera. Cilj projekta bio je odgovoriti na jedan od najvećih izazova s ​​kojima se ruralna Europa suočava: odljev mladih iz ruralnih područja.

Tijekom provedbe projekta organizirano je pet tematskih događaja. Izazove su predstavili sami mladi, ali i pojedinci koji su izravno uključeni u život i rad mladih na selu, poput gospodarstvenika, predstavnika lokalne samouprave, školskih ustanova, neprofitnih organizacija koje djeluju s mladima itd.

Neki od glavnih razloga identificiranih na razini EU-a su nedostatak različitih mogućnosti zapošljavanja, ograničen pristup uslugama, nerazvijena infrastruktura i nedostatak povezanosti, što zajedno čini ruralna područja manje privlačnima kao mjesta za život i rad (Europska komisija, 2021.). Fokus EFYRA-e bio je identificirati temeljne uzroke migracija u zemljama projekta: Hrvatskoj, Estoniji, Mađarskoj, Italiji, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Sloveniji, kroz zajedničku raspravu među projektnim partnerima, te razviti prijedloge za sprječavanje migracija mladih kroz aktivne radionice. Rezultati svih projektnih aktivnosti, tematskih sastanaka i rasprava, prezentacija stručnjaka, predstavnika lokalnih vlasti i dr., sažeti su u dokumentu Studija EFYRA koji su izradili stručnjaci zagrebačkog PMF-a; prof. dr.sc. Aleksandar Lukić i Ivan Šišak, mag.geogr. Studija EFYRA pokušat će utjecati na kreiranje politike na razini EU.

Suradnja na projektu nastavlja se putem društvenih mreža i web stranice, gdje će se objavljivati ​​sve važnije aktivnosti na području zemalja partnera vezane uz temu budućnosti mladih u ruralnim područjima.

Projekt je financiran uz podršku Europske unije kroz program ‘Europa za građane’, mjera Umrežavanje gradova.

Ukupni proračun projekta je 118.440 €

EFYRA-EfC_NT2020R2_BeneficiarySpace_2020_ Info

O autoru